Barbara Strozzi

“…weet jij eigenlijk wel wie Barbara Strozzi is?”, vroeg mijn vader toen hij mij na een lunch weer afzette bij Spaces. Het adres van mijn kantoor, Spaces, is Barbara Strozzilaan 201.Gelukkig reden we op dat moment op de Albinonistraat, en kon ik nog nét bedenken dat we in de “Componistenbuurt” zouden kunnen rijden…

Dus ik antwoordde “een componist”, nog denkende dat ik het raar vind dat mannen Barbara heten. Maar goed, ik ken ook een Daniele en dat is ook een (Italiaanse) man, dus ach…

Gelukkig heeft mijn vader mij even haarfijn uitgelegd hoe het zat.

Barbara Strozzi is een Italiaanse componiste en zangeres, en werd in 1619 geboren als (buitenechtelijke) dochter van de dichter Giullio Strozzi. Op jonge leeftijd was ze al succesvol als zangeres, en in 1649 publiceerde ze haar eerste composities. Later volgden er nog vele.

Naast zeer verdienstelijk zangkunsten, virtuoze composities en uitmuntend luitspel (jazeker), leverde ze regelmatig een bijdrage aan de gesprekken bij de “Accademia degli Incogniti“, een instituut opgezet door haar vader, waar gediscussieerd werd over literatuur, religie, kunst, en natuurlijk, muziek. 

Kort samengevat was ze zeer succesvol in haar tijd. Ze heeft een heel groot aantal muziekstukken geschreven, was slim, uiterst muzikaal en mooi.

Tegenwoordig noemen ze dat een “triple threat”. 

Ongelofelijk eigenlijk, dat een (ongehuwde) vrouw in die tijd zich zo goed heeft kunnen ontwikkelen, en dat er zelfs in 2010 nog een straat in Amsterdam naar haar is vernoemd! Saignant detail is wel dat de meeste beschrijvingen melden dat ze wellicht ook werkzaam was als ‘courtisane’. Was dat ‘de kift’ van de jaloerse elite, of was het nodig om haar vier (tevens buitenechtelijke) kinderen te voeden. We zullen het niet weten.
Wat we wel weten is dat ze prachtige muziek maakte, waar we nu, bijna 400 jaar later, nog van kunnen genieten.